pic header

pic header

Sunday, October 25, 2015

Cara membuat Beef Lasagna


Bahan-Bahan Utama :
- 10 Keping Lasagna
- 1 Pack Mozarella Cheese (150g)

Bahan-Bahan Beef Bolognese :
- 1 Botol Kecil Spaghetti Sos
- 1/2 Biji Bawang Holand (cincang)
- 1 pack Daging (cincang)
- 1 Tin Cendawan Butang (hiris)
- 2 Sudu Minyak masak

Bahan-Bahan Sos Putih :
- 1 Kotak Susu Dutch Lady
- 3 Sudu Mozarella Cheese
- 3 Sudu Butter
- 2 Sudu Tepung Gandum

Cara-Cara (Beef Bolognese) :
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang.
2. Masukkan daging kisar dan goreng garing.
3. Masukkan cendawan yang telah dihiris.
4. Masukkan Sos Spaghetti.
5. Gaul dan masak seketika.

Cara-Cara (Sos Putih) :
1. Cairkan butter, kemudian masuk susu untuk dipanaskan.
2. Masukkan Mozarella Cheese dan kacau sebati.
3. Masukkan tepung gandum yang telah dibancuh dengan sedikit air.
4. Kacau hingga pekat.

Cara-Cara (Membuat layer) :
1. Ambil 5 kepingan lasagna yang sudah direndam, susun di bahagian bawah loyang.
2. Masukkan separuh dari beef bolognese ke atas susunan tu dan ratakan.
3. Tuang separuh dari sos putih di atas beef bolognese tadi.
4. Tabur rata 1/3 pack mozarella cheese.
5. Ulang langkah 1 hingga 3. Kemudian tabur baki 2/3 mozarella cheese tadi.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180c selama 45 minit.

Tips Tambahan :
1. Rendamkan kepingan lasagna dalam air suam terlebih dahulu, dalam 5 min macam tu, untuk elakkannya jadi keras apabila siap dibakar.

2. Jangan masuk terlampau banyak bahan seperti bunga cengkih ke, tomato cincang ke atau pun carrot cincang ke, ini bagi mengekalkan keaslian rasa sos spaghetti.

No comments:

Post a Comment