pic header

pic header

Sunday, October 25, 2015

Cara membuat Kimbap Rice Roll Korea.


Bahan-Bahan :

1- Nori (Rumpai Laut / Dried Seaweed).
2 - Sedikit wasabi ( kalau tak suka tak perlu letak).
3 - Timun - dipotong panjang, dibuang biji.
4 - Lobak merah - dipotong panjang. (Rebus)
5 - Crabstik - dipotong dua memanjang. (Rebus / Goreng sederhana)
6 - Sosej - dipotong dua memanjang.(Rebus / Goreng sederhana)
7 - 2 biji Telur - goreng dadar, di potong memanjang.
8 - Tikar bamboo (Jika tak ada, boleh gulung dengan cara sendiri)

Cara-cara membuatnya :

1 - Mula-mula letakkan Nori (Rumpai Laut / Dried Seaweed) di atas bamboo mat.
2 - Kemudian letakkan nasi. Tinggalkan sedikit ruang diatas lebih kurang 1 - 2 inci. untuk mengemaskan gulungan nanti
3 - Sapukan sedikit wasabi. Nipis sahaja. Tapi kalau gemar makan wasabi ni boleh letak lebih
4 - Susun bahan bahan isi dalamnya
5 - Gulung Kimbap / Rice Roll dalam bamboo mat dengan kemaskan. Padatkan.
6 - Potong kimbap ke dalam keping saiz gigitan atau kira-kira setengah inci setiap satu. Jangan memotong mereka terlalu tebal lagi yang anda tidak akan dapat menikmati kimbap dalam satu gigitan.


No comments:

Post a Comment