pic header

pic header

Sunday, October 25, 2015

Cara membuat Fettuccine Carbonara (Macaroni / Spaghetti)



Bahan-bahan:

1)    1 biji bawang besar.
2)    2 ulas bawang putih (dipotong dadu)
3)    Macaroni / Spaghetti ( direbus bersama 1 sudu minyak)
4)    1 tin prego carbonara @ prego sos spageti 'keju & Herba' (ikut suka yang mana satu ingin anda gunakan)
5)    1/2 tin cendawan butang (tak letak pun tak apa)
6)    5 batang crab stick /  sosej / udang / ayam potong kecil (option)
7)    3 keping slice cheese
                                                  

Cara Menyediakannya:

1)    Tumiskan bawang besar  dan bawang putih sehingga sedikit layu & naik bau.
2)    Kemudian masukkan crab stick + sosej + prego sos + cendawan.
3)    Kacau mesra dan masukkan macaroni/ spaghetti yang telah siap rebus tadi. [Kalau lambat lg nak makan..boleh letakkan macaroni / spaghetti dalam pinggan dan curahkan kuah ke atasnya masa nak makan] 
4)    Akhir skali masukkan slice cheese, tutup api dan siap untuk dihidangkan.
5)    Sesuai dimakan masa masih panas.

Nota: Menu ni tak perlukan perasa tambahan seperti garam sebab sos prego ni dah lengkap rasanya. Tetapi  kalau nak tambah tak ada masalah, ikut selera anda.

No comments:

Post a Comment